• Počet návštev: 249384
    • Fotogaléria a úspechy

        zatiaľ žiadne údaje
    • Sledujte nás aj na:

      Facebook: Gymnázium Jána Hollého TrnavaInstagram: gjh_trnava
                                                                      • Jánošíkove diery

                                                                      • Dňa 21. 9. 2023 sme navštívili Jánošíkove diery so žiakmi II. A a seminaristami biológie. Jánošíkove diery sa zaraďujú medzi jedny z najkrajších turistických trás národného parku Malá Fatra a jeden z najkrajších výletov na Slovensku vôbec. Počas exkurzie sme spoznali štruktúru turistickej trasy, a to sústavu tiesňav a kaňonov v národnej prírodnej rezervácii Rozsutce, s množstvom prekrásnych vodopádov a nezabudnuteľnou scenériou skalných útvarov. Exkurzia bola doplnená o odborný výklad Andreja Popoviča, ktorý organizuje ekovýlety po celom Slovensku. Výklad nám slúžil ako zlúčenie vedomostí z ekológie, botaniky a zoológie, ktorý nám bude ďalej slúžiť vo vyučovaní biológie.

                                                                        Mgr. Milada Peková a PaedDr. Bibiána Jurčová

                                                                        • Literárna exkurzia Po stopách štúrovcov

                                                                        • V rámci literárnej exkurzie Po stopách štúrovcov, triedy Septima A  a  III. C  navštívili v utorok dňa 19. septembra 2023 mesto Martin. Exkurzia sa začala návštevou Literárneho múzea pri Matici slovenskej, kde sprievodkyňa najprv viedla diskusiu so žiakmi na témy o vývine nášho materinského jazyka, o období Veľkej Moravy a národného obrodenia. Žiaci si  v múzeu prezreli knižné exponáty v originálnej podobe.

                                                                          Po návšteve Literárneho múzea viedli naše kroky na Národný cintorín v Martine. Po krátkej prehliadke náhrobkov známych literárnych osobností sme sa autobusom presunuli do Múzea slovenskej dediny – skanzenu, nachádzajúceho sa v Martine. Po pútavom výklade sprievodkyne a prehliadke dávnej architektúry slovenských domčekov priamo v teréne, sme sa bohatší o nové poznatky, autobusom vrátili do Trnavy.

                                                                          Mgr. Zuzana Gunišová a Mgr. Sylvia Slobodová

                                                                          • The Spectator College Projekt

                                                                          • Dňa 14. septembra 2023 sa vybraní maturanti z tried IV. A a IV. B zúčastnili prednášky, ktorú Predmetová komisia anglického jazyka zorganizovala v spolupráci s redaktormi The Slovak Spectator. Prednáška je súčasťou ich projektu The Spectator College, počas ktorého každý mesiac navštívia jednu strednú školu na území Slovenska a počas spoločných stretnutí vedú s vybranou osobnosťou diskusiu na niektorú z maturitných tém z angličtiny. Cieľom je umožniť študentom zážitkovú formu spracovania vybranej témy a ponúknuť im odlišný pohľad z praxe.

                                                                            Našim študentom sa prednáška veľmi páčila a T. Bartakovič z triedy IV. A za všetkých napísal:
                                                                            Spočiatku som si myslel, že ma to vôbec nebude zaujímať, no v momente ako som vstúpil do spoločenskej miestnosti, som toho mladého muža spoznal. Bol to DokeTV, známy slovenský graffiti umelec, ktorý svoje umenie preslávil najmä vďaka sociálnym sieťam. Nielenže je jeho tvorba veľmi zaujímavá, ale taktiež tvorí úžasné videá na YouTube, ktoré sa zameriavajú na proces samotnej tvorby jeho diel. Veľmi sa mi páčilo, že sme mali možnosť spýtať sa ho aj rôzne zaujímavé otázky, na ktoré následne odpovedal.

                                                                            Bolo naozaj úžasné, ako nám odhalil svet umelca a dokázal nám, že graffiti nemusíme vnímať len ako nevhodné nápisy na budovách, ale aj ako formu umenia, ktoré skrášľuje mnohé budovy či stavby. Nakoniec by som rád povedal, že ma veľmi teší, že naša škola nám poskytla možnosť zúčastniť sa tohto zaujímavého projektu.

                                                                            Za predmetovú komisiu anglického jazyka spracovala Mgr. Magdaléna Svíbová

                                                                            • Slávnostné otvorenie športového areálu

                                                                            • Zriaďovateľ školy TTSK v spolupráci s mestom Trnava vyhradil finančné prostriedky na rekonštrukciu športového areálu pri Gymnáziu Jána Hollého v Trnave. Jeho slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v utorok 12. septembra 2023 za prítomnosti zástupcov TTSK, zástupcov mesta Trnava, župana Mgr. Jozefa Viskupiča a vicežupana Mgr. Rastislava Mráza.

                                                                              Cieľom obnovy športového areálu, ktorý bol dlhšie v nevyhovujúcom technickom stave, bolo skvalitnenie oblasti vzdelávania pre žiakov gymnázia ako aj podpora a vytvorenie možnosti športového vyžitia pre verejnosť. Vďaka modernizácii pôvodného ihriska bola obnovená bežecká dráha, viacúčelové ihrisko s povrchom zo syntetického kaučuku a novovytvorené multifunkčné ihrisko s umelým trávnikom v zmenšenom rozmere na pôvodnom asfaltovom povrchu. Taktiež bol vybudovaný chodník vedľa multifunkčného ihriska, vytvorený vstup z verejného priestranstva, osadené lavičky a workoutová zostava.

                                                                              Veríme, že vynovený športový areál bude dobre slúžiť našim žiakom, ale bude otvorený aj širokej verejnosti mesta podľa prevádzkového poriadku, ktorý zverejníme na našej webovej stránke v nasledujúcich dňoch.

                                                                              Ing. Marianna Katreniaková,
                                                                              riaditeľka školy

                                                                              • Exkurzia Osvienčim-Kraków-Wieliczka

                                                                              • V závere prvého týždňa školy sa triedy Oktáva A a IV. B rozhodne nenudili. Vďaka pánovi profesorovi Juríkovi sme si dosýta užili dlho sľubovanú dejepisnú exkurziu do Poľska. Dlhú cestu autobusom nám spríjemňovali chlapci svojím spevom a naša nezastaviteľná sprievodkyňa Dagmar, ktorá bola nadupaná informáciami.

                                                                                Prvý deň výpravy sme navštívili bývalý koncentračný tábor Osvienčim (konkrétne jeho časti Auschwitz-Birkenau), kde sme absolvovali 3-hodinovú prehliadku, z ktorej mnohým z nás doteraz behá mráz po chrbte. Presvedčili sme sa o tom, že na minulosť by sme nemali zabúdať, ale neustále si ju pripomínať. Po prehliadke sme sa presunuli do hotela na okraji Krakówa, kde nás čakala výborná trojchodová večera.

                                                                                Druhý deň sme otvorili rovnako, ako sme zakončili prvý – dobrým jedlom. Po výdatných raňajkách sme sa vybrali do čarovného historického centra Krakówa, ktoré je ešte krajšie, ako sa o ňom povráva, a tak sme sa snažili niekoľkohodinový rozchod využiť na maximum. Poslednou zastávkou našej výpravy bola soľná baňa Wieliczka, kde sme vychytali perfektné pani sprievodkyne, vďaka ktorým sme sa počas nášho 2-hodinového pobytu pod zemou ani na sekundu nenudili. Po prehliadke nás čakala už len cesta domov.

                                                                                Dobrú náladu spolu s p. prof. Juríkom udržiavali aj p. prof. Borčáková s p. prof. Kovalčíkom. V mene oboch tried im preto odkazujem jedno veľké ,,ĎAKUJEME“!

                                                                                Alexandra Hornáková (Oktáva A)

                                                                                • Terénna exkurzia Bolerázske syslovisko

                                                                                • Dňa 6. 9. 2023 sa žiaci zo SCBa (seminár a cvičenia z biológie v anglickom jazyku) vybrali na terénnu exkurziu na územie európskeho významu, Bolerázske syslovisko. Žiaci sa oboznámili s faktami o živote sysľa pasienkového ako vzácneho, v Trnavskom kraji už len na troch miestach sa vyskytujúceho druhu živočícha. Študenti sa na jeho príklade dozvedeli o dôležitosti regionálnych biocentier, biokoridorov a krajinnoekologických prvkov vo svojom kraji, najmä v porovnaní so susednou intenzívne obhospodarovanou ornou pôdou. Zároveň po inštruktáži aktívne pomohli vedeckým pracovníkom v lokalite výskytu nájsť a zmapovať pobytové znaky sysľov pomocou GPS zariadení a zmerať environmentálne parametre prostredia (teplota ovzdušia, hodnotu pH pôdy). Taktiež pomohli pracovníkom vykonať nesmierne dôležité zakŕmenie sysľov slnečnicou pred ich uložením na dlhé obdobie zimného spánku tak, aby mortalita jedincov počas zimovania bola čo najnižšia. Táto skúsenosť im dopomôže k pochopeniu a získaniu lepšieho vzťahu k hodnotným prírodným územiam v okolí mesta Trnava a k ikonickým živočíchom, ktoré sú v tomto regióne ohrozené vyhynutím.

                                                                                  Ďakujeme Prírodovedeckej fakulte Univerzite Komenského v Bratislave za tuto príležitosť!

                                                                                  Mgr. Natalie Lackovič Križanová

                                                                                  • Adaptačný program Dobrý štart

                                                                                  • počas prvého školského týždňa sme nezaháľali a zrealizovali sme pre našich nových študentov prvých ročníkov celodenný adaptačný program s názvom Dobrý štart.

                                                                                    Program viedli externí certifikovaní animátori a bol bohatý na spoločné aktivity, nielen vo vnútorných priestoroch školy ale aj v jej novom športovom areáli.

                                                                                    Na fotografiách je vidieť, že počasie našim prvákom prialo a mohli si naplno užiť, spolu so svojimi triednymi učiteľmi, deň plný hier a zábavy.

                                                                                    Cieľom bolo uľahčiť nováčikom adaptáciu, umožniť spoznať rýchlejšie a lepšie svojich spolužiakov a spolužiačky a postaviť pevný základ pre budovanie vzťahov v triede.

                                                                                    Podľa spätnej väzby od účastníkov Dobrý štart dopadol na výbornú a získal 8,3 z 10.

                                                                                    Ako školu nás nesmierne toto pozitívne hodnotenie teší a určite zabezpečíme takýto adaptačný prvok aj pre nováčikov v budúcom školskom roku.

                                                                                    Vám, milí prváci, ďakujeme za nasadenie a aktívnu účasť a tešíme sa na všetko, čo nás ešte spolu čaká v tomto školskom roku!

                                                                                    Za vedenie školy,
                                                                                    Monika Viskupič, školská psychologička

                                                                                  • Triedne schôdzky
                                                                                    • Triedne schôdzky

                                                                                    • Vážení rodičia,

                                                                                      srdečne Vás pozývame na triedne schôdzky, ktoré sa uskutočnia v pondelok 11. 9. 2023 o 16.30 hod. v kmeňových triedach.

                                                                                      O 17.15 hod. sa v spoločenskej miestnosti uskutoční plenárna schôdza Rady rodičov.

                                                                                      • KASMED

                                                                                      • Počas minulého školského roka prebiehala na Slovensku jedinečná možnosť vyskúšať si diagnostické zručnostioblasti medicíny – mMEDCON.našej školy sa do tohto korešpondenčného seminára zapojili žiačky už teraz triedy Oktávy A – Ayelin JuhásováEmma Kortišová. Seminár pozostával zo sád úloh na rôzne témypodobe case studies. Žiačky tak dostali potrebné materiály ako napríklad opis anamnézy pacienta, príznaky, výsledky meraní vitálnych funkciípodobne. Ich úlohou bolo prísťhypotézou na možnú diagnózu, vytvoriť plán krátkodobej alebo dlhodobej liečby, zvážiť riziká, či odpovedať na iné otázky súvisiacediagnózou. Tento seminár prebiehalanglickom jazyku, čo hravo zvládli. Obe žiačky sa stali úspešnými riešiteľkamitak ich pozvali na letnú akadémiu KASMEDU, kde okúsili nájazd sanitky, workshopy na témy ortopédie, urgentnej medicíny či biomedicínskeho výskumu. Žiačkam Oktávysrdečne blahoželámeúspechom.

                                                                                        PaedDr. Bibiána Jurčová

                                                                                        • Projekt Zelená škola

                                                                                        • V rámci školského roka 2023/2024 sme odštartovali na našej škole najväčší environmentálny projekt na Slovensku Zelená škola pod záštitou mimovládnej neziskovej organizáciou Živica. Stali sme sa tak súčasťou dvojročného programu, ktorý nám pomôže zmeniťusmerniť ekologické princípy školy.tomto projekte vznikne v škole kolégium, ktoré bude zoskupovať žiakovviacerých triedročníkov, čo dopomôžeukorigovaniu uhla pohľadu pri tvorbe audituuchopenia témy, ktorej sa budeme venovať na škole. Súčasťou tejto výzvy bolo sústredenie vo vzdelávacom centre Záježová, ktorého sa zúčastnili Mgr. Lukáš Jánošík, PaedDr. Bibiána Jurčovážiačka triedy IV. CA Margaréta Gerincová. Hlavnými koordinátormi spomedzi pedagogického zboru budú Mgr. Natalie Lackovič KrižanováPaedDr. Bibiána Jurčová.

                                                                                          Margaréta Gerincová bude koordinátorom žiakov, keďže vďaka Nadácii Slovenskej sporiteľne sa mohla zúčastniť sústredeniatak nadobudnúť mnohé skúsenostizručnosti.

                                                                                          Mgr. Natalie Lackovič Križanová a PaedDr. Bibiána Jurčová

                                                                                          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

                                                                                          • Slnko zase hrialo, ale stále muselo bojovať, aby vysušilo zvyšky vlhkosti v tienistých priehlbinách chodníkov. Dážď z predchádzajúcich nocí prečistil vzduch, ktorý bol svieži. Tikot hodín vo vestibule školy oznamoval každú ubiehajúcu minútu. Triedy zívali prázdnotou. Než sa opäť začali plniť.

                                                                                            Do školy postupne prišlo nejednými dverami takmer 690 žiakov. Niektorí, tí horlivejší, ktorí vedia, ako to v škole funguje, si privstali, aby zasadli do tých najlepších zadných či predných lavíc. Takmer 130 prvákov bolo najskôr vonku zoradených v piatich radoch pred týčiacim sa nápisom GYMNÁZIUM JÁNA HOLLÉHO na fasáde školy. S nedočkavosťou, možno s obavami, prežívajú prvé chvíle, prvý školský deň v novej škole s novým človekom – triednou učiteľkou, triednym učiteľom. Má svoje poslanie – pootvoriť dvere a viesť svojich žiakov niekoľko rokov. Veríme, že niekoľko krásnych rokov, v ktorých mladý človek bude zrieť a dospievať. Čítaním kníh, štúdiom bude odkrajovať z koláča poznania, ktoré nám dáva slobodu myslieť, komunikovať a konať.

                                                                                            Je neľahké prejsť prvýkrát dverami a vkročiť do neznáma. V škole okrem vyučovania sa nájde veľa iných možností. Je naším cieľom, aby sme sa v škole cítili dobre. Napriek náročnému štúdiu a i tým občas vypätým a stresujúcim momentom, ktoré nás burcujú k lepším výkonom, si všetci želáme jedno spoločné – ďalší vydarený školský rok, veľa odhodlania a šťastia v ňom.

                                                                                            Ing. Marianna Katreniaková

                                                                                            Mgr. Róbert Knap

                                                                                            Prvý školský deň a otvorenie školského roka 2023/2024 na fotografiách zachytila Ing. Zuzana Vadovičová.

                                                                                          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024
                                                                                            • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

                                                                                            • Milí prváci!

                                                                                              Sálajúce horko tropického leta ustupuje príjemnému teplu a v pondelok 4. 9. 2023 o 8.50 hod. rovnakou mierou plní očakávania zaplníte parkovisko pred budovou školy.

                                                                                              Veľká škola vo veľkom meste sa môže zdať nekonečná. Pľúca, ktoré možno zviera strach, zakrátko budú dýchať rovnaký vzduch. Hovorí sa, že život má svoje etapy. A vás teraz čaká zmena. Pritom je to ako prejsť dverami. Nikto nevie, čo hosusednej miestnosti čaká, kým sanej neocitne. Naša škola má mnoho dverítie najplnšienajšťastnejšie životy prežívajú tí, ktorí prechádzajú dveraminadšením, čo za nimi nájdu.

                                                                                              Niekoľko metrov pred školou sa isto zhlboka nadýchnete. Nebudete sami. Cestou do školy si naši ostatní, zabehnutí žiaci povzdychnú, že tie letné prázdniny zase tak nejako presvišťali. Vo svojich triedach sa o 9.00 hod. opätovne zvítajú a spolu s hrmotom stoličiek, líčením toho, čo kto robil cez prázdniny a prvým zazvonením vkĺznu do ďalšieho školského roka.

                                                                                              za kolektív školy
                                                                                              Mgr. Róbert Knap

                                                                                            • Dôležitý oznam
                                                                                              • Dôležitý oznam

                                                                                              • Z technických príčin bude škola
                                                                                                dňa 30. 8. 2023 zatvorená.

                                                                                                Nevykoná sa žiadna administratívna činnosť.

                                                                                                V neodkladných prípadoch nás môžete kontaktovať na email školy gyjhtt@zupa-tt.sk, prípadne na zrs@gymholleho.sk.

                                                                                                 

                                                                                                Ďakujeme za pochopenie.
                                                                                                vedenie školy

                                                                                                • Oznam vedúcej ŠJ

                                                                                                • Dotácia na stravu od 01.09.2023 do 31.12.2023

                                                                                                  Pozor zmena!

                                                                                                  Na základe usmernenia Odboru školstva Úradu TTSK č. 1 k Dotácii na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytnutej v zmysle zákona č. 544/2010 zo dňa 16.08.2023

                                                                                                  upozorňujeme rodičov, že „Návratku“ treba doručiť prostredníctvom Edupage alebo na mail: janikova.monika@zupa-tt.sk, prípadne osobne od Po - Pia v čase od 7,30 - 12,00 hod. do 25.08.2023. V prípade žiakov prvých ročníkov do 04.09.2023.

                                                                                                  V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude poskytnutá dotácia na stravu už v septembri, ale až nasledujúci mesiac od doručenia návratky.

                                                                                                  Na dotáciu majú nárok žiaci, ktorí navštevujú prvý až štvrtý ročník osemročných gymnázií a žiaci prvého ročníka päťročného vzdelávacieho programu na strednej škole, prijatí po absolvovaní ôsmeho ročníka základnej školy.

                                                                                                  Bližšie informácie Gymnázium Jána Hollého (edupage.org)

                                                                                                  O dotáciu je treba požiadať prostredníctvom tlačiva návratka  ZIADOST_-_navratka.pdf.

                                                                                                • Administratívne úkony počas prázdnin
                                                                                                  • Administratívne úkony počas prázdnin

                                                                                                  • Od 17. júla 2023 do 18. augusta 2023 čerpáme dovolenky. Nutné administratívne úkony je možné si dohodnúť vopred telefonicky v pracovných dňoch od 9.00 h do 12.00 h, č. t. 033/557 14 17 alebo písomne na gyjhtt@zupa-tt.sk. Ďakujeme za pochopenie.

                                                                                                    • Pekné letné prázdniny!

                                                                                                      • Výlet do Viedne

                                                                                                      •  

                                                                                                        Dňa 28. 6. 2023 sa žiaci II. C a Sexty A zúčastnili poznávacieho výletu do Prírodovedeckého múzeanásledne si aj prezreli Viedeň. Deň výletu sme si užiliaj keď to zo začiatku bolo pod mrakom, na naše prekvapenie vyšlo slnko. Podaktorí žiaci sa taktiež vybrali do parkupopozerali si aj rôzne kultúrno-historické pamiatky. Za tento výlet vďačia žiaci aj učiteľom – p. prof. R. Juríkovi, ktorý nám odborne doplnil historickú Viedeňrovnako aj jeho kolegom p. prof. O. Ješkovip. prof. D. Kuszimu.výletu sme si odniesli mnoho dobréhopozitívnu náladu.

                                                                                                        Matej Gašparovič (II. C)

                                                                                                        • Zóna bez peňazí GJH – poďakovanie

                                                                                                        • V dňoch 23. a 24. 6. 2023 sme opäť zorganizovali Zónu bez peňazí GJH. Podujatie, ktoré sa dostalo do povedomia hádam všetkých vás.

                                                                                                          Pôvodná myšlienka Zóny bola charita. Dnes je aj o znižovaní odpadu, recyklácii, upcyklácii, je o stretávaní ľudí, o vzájomnej komunikácii a o zdieľaní.

                                                                                                          V piatok sa nám začal výmenný obchod. Ľudia  priniesli veci, ktoré nepotrebujú, ale niekoho iného nimi dokážu potešiť. Tí, ktorí majú prebytok, posúvajú veci do potrebných rúk. V sobotu si môže ktokoľvek odniesť to, čo sa mu zapáči. Veď často dostaneme darček, ktorý sa nám nehodí, kúpime vec, ktorú nevyužijeme, alebo nás len tak omrzí...Veci u nás dostávajú druhú šancu na život, podporuje sa ich recyklácia a opätovné využívanie.

                                                                                                          Veľké poďakovanie patrí škole nielen za poskytnutie priestorov, ktoré v čase víkendu ponúkla širokej trnavskej verejnosti, ale že poskytla akcii zázemie, pracovníkov, finančnú podporu a podporuje dobrovoľníkov a organizátorov z radov žiakov a pedagógov.

                                                                                                          Gymnaziálna Zóna bez peňazí bola úžasná v tom, že sa pri jej organizácii a realizácii prejavili nádherné vlastnosti a veľké schopnosti dobrovoľníkov, ktorí neúnavne pomáhali v škole v piatok do neskorých večerných hodín a v sobotu od skorých ranných. Vymenili tak svoj voľný čas, počas ktorého sa väčšina rovesníkov zabáva a oddychuje, za pomoc iným. Odpracovali veľa hodín len za pekný úsmev, úprimné poďakovanie, milé slovo, pričom im samým po celý čas úsmev z tváre neschádzal a humor nechýbal ani pri tých obrovských a neustále rastúcich kopách prinesených vecí...

                                                                                                          Jednoducho, dievčatá a chlapci vykonali kus obrovskej práce. Dobrovoľne, nezištne a z vlastného presvedčenia pomáhať. Veľké poďakovanie od nás všetkých patrí :

                                                                                                          Lei Hrašnovej, Milanovi Nagyovi, Matúšovi Bachurovi a Tiborovi Pekárkovi z Primy A

                                                                                                          Emme Harajkovej a Stelle Hrivnákovej zo Sekundy A

                                                                                                          Eme Boboňkovej, Biance Kumorovej, Katke Ďurišovej, Anheline Stehure, Nike Mihálikovej, Lenke Rapavej, Sofii Durdjakovej, Martinovi Opetovi, Milanovi Pokornému, Tomášovi Draveckému, Martinovi Gáboríkovi, Samuelovi Mlejovi z Kvinty A

                                                                                                          Sáre Lázíkovej, Andrejovi Nižnanskému, Sofii Štrbkovej, Lucii Krivošíkovej so Septimy

                                                                                                          Adele Lacenovej, Petre Kocánovej, Lenke Hučkovej, Hanke Hábelovej, Petre Lenghartovej, Eme Matyašovičovej z 1. A

                                                                                                          Emme Tranžík, Zoji Rakovickej, Šimonovi Polákovi, Tobiasovi Regecovi, Rebeke Szabadosovej, Kristíne Klimekovej, Kristíne Petrušovej, Karolíne Lisickej, Hane Petzovej, Karin Anettovej, Matejovi Puterovi, Adamovi Černíkovi z 1. DA

                                                                                                          Marekovi Blštákovi, Ester Pšenkovej, Martinovi Garajovi, Liamovi Jamrichovi, Richardovi Jenčíkovi, Kláre Antalovej, Maximovi Gergelymu, Jakubovi Ničovi z 2. DA

                                                                                                          Marianne Krajčovičovej z 3. A

                                                                                                          Laure Semešovej, Hane Liškovej, Tobiasovi Huttovi, Adamovi Pestúnovi a Eliške Táčovskej z 3. B

                                                                                                          Tomášovi Kakalíkovi z 3. CA

                                                                                                          Andrei Mikulíkovej, Anete Abdiu, Johane Mruškovičovej, Eme Halenárovej, Tereze Sárkovej, Eme Harausovej a Janovi Bartoňovi zo 4. CA

                                                                                                          Matejovi Gašparovičovi, Maximovi Bozalkovi, Noam Malinčíkovej a Radke Zajíčkovej z 2. C

                                                                                                          Adele Ščepkovej, Martine Cifrovej, Adriane Hornáčkovej, Katke Kohútovej z 2. A

                                                                                                          A samozrejme nezabúdame na našich skvelých tohtoročných maturantov zo 4. A, 4. B a Oktávy, ako aj minuloročných zo 4. A a 4. B

                                                                                                          Za neoceniteľnú pomoc a podporu všetkého druhu ďakujeme p.p. Sylvii Slobodovej, p.p. Róbertovi Knapovi a p. školníkovi Ľubomírovi Pollákovi!

                                                                                                          No a nakoniec za plné brušká patrí veľká vďaka firme BOGE Elastmetall Slovakia, a.s.  

                                                                                                          Ďakujeme z celého 🧡 !

                                                                                                          Za dobrovoľníkov Andrea Bánová

                                                                                                          • ChemShow2023

                                                                                                          • V utorok 27. 6. 2023 nasadla skupina šikovných chemikov na jeden z ranných vlakov smerujúcich do hlavného mesta, Bratislavy. Hltali sme písmenka prechádzajúcich staníc a pri miernom meškaní sme sa neubránili úsmevu.

                                                                                                            Meškanie narastalo a to viac i naše očakávania. Keď polia a rozľahlú panorámu za oknom vystriedali husté rady panelových domov, už je jasné, že naše výpočty trasy prídu vhod. Do vytúženého cieľa – priestorov Fakulty chemickej a potravinárskej technológie sme svižným krokom prišli včas.

                                                                                                            Na prednáškach zo súčasnej oblasti výskumu sme riešili dôležité problémy spoločnosti a našej planéty a mnohému sme sa naučili. Dokonca sme ani nemali komplexy z komplexov (z tých chemických).

                                                                                                            Potom, čo dostali zabrať mozgové závity, nás schladil suchý ľad (tuhá forma oxidu uhličitého), tematicky osviežili antioxidanty a bobuľové ovocie. Poznanie chémie nás uviedlo k cielenej liečbe rakoviny a do zákutí chemického priemyslu. Prekvapili nás revolučné riešenia umelej inteligencie v modernej priemyselnej výrobe v chemickom, potravinárskom a farmaceutickom priemysle a ohúrili nás i metódy, ako ovplyvniť vlastnosti dreva prirodzeným spôsobom.

                                                                                                            Otestovali sme si svoje vedomosti z chémie v súťaži zo sveta vody a niektorí z nás mali aj šťastie a po vyžrebovaní získali vecné ceny. To všetko a mnohé ďalšie zážitky zachytávajú fotografie v galérii ChemShow2023.

                                                                                                            Koniec školského roka sa pomaly blíži a my ďakujeme FCHPT STU, že sme jeden zo sparných dňoch mohli stráviť príjemne, zážitkovo a v chemickom duchu.

                                                                                                            chemickí inžinieri z 1. CA, teoretici z 1. DA, praktici z 2. DA a nadšenci z ostatných tried

                                                                                                            Mgr. Lenka Löfflerová,   Mgr. Dominika Pokopec,   Mgr. Róbert Knap

                                                                                                            • Protipožiarne a CO cvičenie na GJH

                                                                                                            • Dňa 26. 6. 2023 sa na pôde GJH uskutočnilo protipožiarne a CO cvičenie, ktoré zorganizovalo naše GJH a Hasičský zbor v Trnave. Cieľom tejto akcie bolo nacvičiť si únik z horiacich a zadymených priestorov, zasiahnutých neznámou chemickou látkou. Požiar vypukol v chemickom laboratóriu, kde sa podľa zistení nachádzala zranená osoba ležiaca na podlahe. Po ukončenej evakuácii všetkých osôb z budovy Gymnázia, boli evakuovaní zhromaždení pokojným spôsobom na parkovisku. O niekoľko minút dorazili na parkovisko aj 4. vozidlá Hasičského zboru SR so zapnutou svetelnou a zvukovou signalizáciou. Následne hasiči rýchlo postavili protichemický stan, do ktorého doniesli zranenú osobu z  laboratória, kde bola zranená osoba dekontaminovaná a následne sa jej ujali zdravotníci. Nakoniec sa hasičom podarilo uhasiť oheň a odvetrať zadymené priestory a my sme sa mohli opäť usporiadane vrátiť do školy. Okrem nácviku evakuácie si žiaci mohli prezrieť aj hasičskú techniku a položiť zvedavé otázky našim hasičom. Protipožiarne a CO cvičenie sme spolu s hasičmi zvládli a veríme, že ďalšie cvičenie zvládneme ešte lepšie.

                                                                                                              Ďakujeme Hasičskému zboru v Trnave za uskutočnenie tohto cvičenia a dúfame, že si to o rok opäť spolu zopakujeme.

                                                                                                              PhDr. Róbert Jurík